Wat zijn de oplossingen voor darmklachten?

Gluten- en lactosevrij
Ongemak in de darmen, welke oplossingen zijn er?

Vlak voordat je voor een groep mensen spreekt, voel je jouw buik zich verkrampen, heb je last van krampen en heb je dringend de behoefte om naar het toilet te gaan? Dit komt vaak voor. Een groot deel van de bevolking heeft last van darmproblemen door stress. Over het algemeen geeft zelfs 90% van de bevolking aan blootgesteld te zijn aan spijsverteringsongemakken, gestrest of niet. Darmongemakken kunnen om verschillende redenen optreden, die we samen zullen bespreken. Holistische en gedragsmatige oplossingen kunnen je helpen om de symptomen te verminderen en jouw darmwelzijn te herstellen. 

 

Wat is darmongemak? 

Darmen: waar hebben we het over? 

De darm maakt deel uit van het spijsverteringsstelsel, dat alle organen omvat die verantwoordelijk zijn voor het innemen en verteren van voedsel. Dit spijsverteringsstelsel onttrekt de energie en voedingsstoffen die nodig zijn voor de overleving en goede werking van het lichaam. De darm dient om de voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten op te nemen en afvalstoffen te elimineren. Het bestaat eigenlijk uit twee delen: de dunne darm en de dikke darm. 

De dunne darm, bestaande uit de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm, is verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen uit koolhydraten, vetten en eiwitten. De dikke darm, daarentegen, bestaat uit het blinde darm, de dikke darm en het endeldarm. Het is verantwoordelijk voor de opname van water en mineralen, evenals voor de vorming en uitscheiding van ontlasting. In totaal is de darm ongeveer 7 meter lang! Die is dan ook essentieel voor de spijsvertering en de algehele gezondheid. Het bestaat namelijk uit meer dan 200 miljoen neuronen die communiceren met de hersenen. Vaak wordt de darm tegenwoordig ‘het tweede brein’ genoemd. 

Wat zijn de tekenen van darmongemak? 

De tekenen van darmongemak zijn behoorlijk divers, maar in de meeste gevallen zijn dit: pijn in de onderbuik, obstipatie of diarree, en winderigheid. 

Heb je het gevoel dat jouw darmen veel geluid maken? Peristaltiek (of darmmotiliteit) is het proces van het verplaatsen van voedsel of voedingsstoffen van het ene punt naar het andere in het spijsverteringsstelsel. Wanneer deze peristaltiek versneld is (bijvoorbeeld bij episoden van diarree), maken de darmen meer geluid dan normaal. In werkelijkheid maken de darmen voortdurend geluid, maar we horen het niet altijd. 

Darmongemak kan acuut zijn, wat betekent dat het slechts eenmaal gebeurt, zonder herhaling. Dit kan voorkomen in geval van een te zware maaltijd, een virale of bacteriële aandoening zoals gastro-enteritis, of voedselvergiftiging. Darmongemak kan ook chronisch zijn, dus regelmatig. In dat geval is het belangrijk om de oorzaak te begrijpen om uw darmwelzijn te herstellen.

 Wat veroorzaakt darmklachten? 

Er zijn verschillende oorzaken die aan de basis kunnen liggen van darmongemakken. Enkele daarvan zijn: 

*   Voedingsmiddelen die fermenteren (koolsoorten, peulvruchten in overmaat, zuivelproducten, koolzuurhoudende dranken…) zijn vaak de oorzaak van een spijsverteringsongemak. Sommige mensen hebben moeite met het verwerken van voedingsmiddelen die veel gas produceren tijdens hun fermentatie door bacteriën in de darm. 

*   Voor sommigen kan het een gebrek aan enzymen zijn om goed te verteren (zoals lactase voor de lactose in zuivelproducten). Dit gebrek aan spijsverteringsenzymen leidt tot minder efficiënte vertering van voedsel, met als gevolg darm- of maagklachten. 

*   Stress, bij agressie of een complexe situatie, vereist een snelle reactie van de hersenen via het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor bijvoorbeeld versnelling van de stofwisseling in geval van gevaar). Aangezien het lichaam zich primair zal richten op de overlevingsfuncties, zal het de andere systemen van het lichaam, zoals het spijsverteringssysteem, op de tweede plaats zetten. Het andere zenuwnetwerk, het parasympathische (verantwoordelijk voor de onvrijwillige functies van het lichaam en heeft eerder een kalmerende rol), ontspant de spieren en bevordert de darmlediging. Daarom is er vaak dringend de behoefte om naar het toilet te gaan bij stress. 

*   Gebrek aan lichaamsbeweging of zeer intensieve lichaamsbeweging: beide gevallen kunnen darmklachten veroorzaken. Een gebrek aan lichaamsbeweging kan bijdragen aan een vertraging van de darmtransit terwijl intensieve training darmproblemen kan verergeren door versnelling van de darmperistaltiek. 

*   Zwangerschap: het comprimeren van organen om plaats te maken voor de baby en de zwangerschapshormonen kunnen soms van invloed zijn op de darmtransit. 

Andere oorzaken kunnen darmproblemen veroorzaken, zoals een virus, een bacterie (gastro-enteritis of voedselvergiftiging), het disfunctioneren van een orgaan of een onderliggende ziekte. Raadpleeg een arts om de oorzaak van uw darmproblemen te identificeren als ze aanhouden. 

Praktische oplossingen voor jouw darmwelzijn 

*   Eet gezond: beperk voedingsmiddelen met een lage voedingswaarde (arm aan vezels en complexe koolhydraten, rijk aan energie, vetten, suikers en/of zout) en probeer onbewerkte voedingsmiddelen te bereiden. Koken betekent niet dat je uren in de keuken moet doorbrengen! Je kunt gezonde voedingsmiddelen op je bord combineren. Eenvoud is vaak het beste met voeding. Kies voor korte ingrediëntenlijsten met zo min mogelijk toevoegingen, beperk de consumptie van vet en zoet voedsel, geef de voorkeur aan volkoren graanproducten en voeg kleur toe aan je bord met fruit en groenten. 

*   Drink veel water: de aanbevelingen van de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) zijn om 2 tot 2,5 liter water per dag te drinken voor een volwassene. Water vergemakkelijkt de darmwerking en de stoelgang. Water dat rijk is aan magnesium kan bijvoorbeeld worden aanbevolen bij obstipatie. 

*   Ga sporten: regelmatige lichaamsbeweging zou een gunstige rol spelen bij de darmmicrobiota en dus bij het spijsverteringswelzijn. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk om jouw welzijn, ook op spijsverteringsgebied, te behouden. Het kan zo simpel zijn als 30 minuten stevig wandelen per dag. 

*   Yoga, een oplossing voor jouw darmongemak: beoefeningen zoals yoga kunnen door lichte druk op de organen zorgen voor een massage. Het ontspannende effect helpt ook bij de spijsvertering, waardoor je jouw darmcomfort kunt herstellen. 

Darmongemak: de oplossing ligt in jezelf 

Het is tegenwoordig bekend dat er een verbinding bestaat tussen hersenen en darmen, en dat stress spijsverterings- en darmproblemen kan veroorzaken. Aandacht besteden aan stress en angst door middel van oefeningen of consultaties bij een gezondheidsprofessional zal een positieve invloed hebben op jouw darmwelzijn. 

Bijvoorbeeld, sommige topsporters ervaren aanzienlijke darmproblemen voorafgaand aan wedstrijden. Met de vrijlating van stresshormonen verandert de samenstelling van de microbiota en verstoort het dan het spijsverteringssysteem. 

Een paar minuten vinden om dagelijks te ontspannen kan je helpen los te laten en jouw darmwelzijn te handhaven. Bijvoorbeeld, ademhalingsoefeningen en hartcoherentie-oefeningen kunnen helpen om een rustige hartslag te herstellen. 

Andere benaderingen, zoals meditatie en sophrologie, kunnen echte bondgenoten zijn voor jouw spijsverteringswelzijn. Door te leren bewust te eten, verminderen we onze stress, nemen we de tijd om te eten en van elke hap te genieten, goed te kauwen en helpen we ons spijsverteringsstelsel op lange termijn. 

Gerelateerde artikelen