Het belang van het FODMAP-dieet bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Gluten- en lactosevrijHeb je regelmatig last van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en/of onregelmatige stoelgang? Dan zou het kunnen dat je het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt. Bij dit syndroom kan het FODMAP-dieet de sleutel zijn om klachtenvrij te worden. In dit artikel kan je wat meer informatie vinden over het FODMAP-dieet. Let wel op, dit dieet is bedoeld voor mensen bij wie de diagnose van prikkelbare darm syndroom werd gesteld. Is dat bij jou niet het geval maar herken je bovenstaande symptomen? Bespreek dit dan eerst met je arts en laat je in het geval van een diagnose doorverwijzen naar een erkend diëtist voor begeleiding.
Wat zijn FODMAPs?
FODMAP is een afkorting die staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dit zijn koolhydraten (suikers) die van nature voorkomen in diverse voedingsmiddelen en dranken zoals tarwe, uien, kool, zoetstoffen, zuivelproducten en bepaalde soorten fruit en groenten. Sommige mensen hebben moeite met het verteren van deze koolhydraten, hetgeen ongemakken kan veroorzaken zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree.
Hoe werkt het FODMAP-dieet?
Het doel van het FODMAP-dieet is om voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte tijdelijk te vermijden om symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en obstipatie te verminderen. Na een periode van eliminatie kunnen deze voedingsmiddelen geleidelijk opnieuw worden geïntroduceerd om te bepalen welke specifieke FODMAPs bijdragen aan de symptomen die je ervaart.
Het FODMAP-dieet bestaat uit verschillende fases. De eerste fase is de eliminatiefase, hierin vermijd je alle voedingsmiddelen die hoog zijn in FODMAPs. Na het doorlopen van deze fase zou je (als het goed is) klachtenvrij moeten zijn en begint de tweede fase, de herintroductiefase.
In deze fase herintroduceer je één voor één alle FODMAPs om te bepalen welke jouw klachten veroorzaken. Het is namelijk absoluut niet zo dat je bij het prikkelbare darm syndroom gevoelig bent voor alle FODMAPs. Het kan goed zijn dat je maar aan één FODMAP gevoelig bent, en de andere goed kan verdragen.
De laatste fase is de stabilisatiefase, hierin blijf je je triggers vermijden, rekening houdend met jouw persoonlijke tolerantie ervoor. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld geen klachten krijgt na een half glas melk (lactose), maar wel na een volledig glas melk.
Belangrijke tips bij het volgen van het FODMAP-dieet
- Raadpleeg steeds een diëtist: Het is essentieel om bij het FODMAP-dieet te worden begeleid door een erkend diëtist. Hij/zij kan je helpen om het dieet correct uit te voeren en kan hulp bieden wanneer nodig.
- Wees geduldig: Het kan even duren om te ontdekken welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Volg alle fases van het dieet zorgvuldig en geef je lichaam de tijd om te reageren.
- Zoek alternatieven: Er zijn talloze FODMAP-arme voedingsmiddelen beschikbaar, waardoor je nog steeds kan genieten van een smakelijk en gevarieerd dieet.
- Stress kan ook een invloed hebben op je klachten. Hou hier dus zeker rekening mee.
Hoe kan Céréal hulp bieden?
Céréal biedt verschillende producten aan die geschikt zijn tijdens een FODMAP-dieet. Het assortiment bevat onder andere glutenvrije, lactosevrije, vezelrijke en biologische producten. In het glutenvrije assortiment bevinden zich producten die passen binnen de eliminatiefase van het FODMAP-dieet, zoals koekjes, cakejes, broden en pasta’s. Tarwe is in deze producten vervangen door FODMAP-arme varianten zoals boekweitmeel, maïsmeel en rijstmeel.
Aangezien lactose ook een FODMAP is, biedt Céréal daarnaast een breed scala aan lactosevrije alternatieven, zoals koekjes, cakejes en chocolade.
Het opsporen van FODMAP’s in de ingrediëntenlijst kan soms een uitdaging zijn. Daarom heeft Céréal alvast een lijst samengesteld met producten die geschikt zijn voor de eliminatiefase van het FODMAP-dieet. Deze lijst kan langer worden als je ontdekt dat je bepaalde FODMAP’s wel kunt verdragen na het voltooien van alle fases van het dieet.
Interesse gekregen? Bekijk hieronder welke Céréal producten geschikt zijn tijdens de eliminatiefase van het FODMAP-dieet.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier op onze website.
* Céréal adviseert om niet zelfstandig te beginnen met een FODMAP-arm dieet en raadt aan om altijd een erkende diëtist te raadplegen bij het volgen van een dieet met een laag FODMAP-gehalte.
Productlijst
Zie hieronder de Céréal producten die geschikt zijn voor het FODMAP-dieet