
Wat zijn gluten?
Wat zijn gluten?
Gluten is een mix van eiwitten die in bepaalde granen voorkomen. Het bestaat hoofdzakelijk uit twee subgroepen van eiwitten:
- gluteninen: niet geschikt voor coeliakiepatiënten
- prolaminen: geschikt voor mensen met glutenintolerantie
Deze prolaminen worden gliadinen genoemd voor tarwe, secalinen voor rogge, hordeïnen voor gerst, en aveninen voor haver.
Gluten, afkomstig van het Latijnse woord 'glu', dat 'lijm' betekent, zorgt voor de elastische en zachte textuur van brood en gebak. Het is ook een bindmiddel voor ingrediënten. Daarom is het altijd moeilijker om glutenvrije bloem te gebruiken, en het resultaat is altijd anders.
Het is niet zo dat alle granen en pseudogranen gluten bevatten. De volgende granen zou je bijvoorbeeld wel kunnen eten bij een glutenintolerantie:
- Gierst
- Haver
- Boekweit
- Mais
- Teff
- Amaranth
Deel dit artikel
Ook interessant voor jou
Er zijn geen producten gevonden
Ontdek ons assortiment

Glutenvrij Madeleines

Glutenvrij Mini Cakes Marmer

Glutenvrij Maxi Brood Wit

Glutenvrij Maxi Brood 3 Zaden

Glutenvrij & Bio Crackers Maïs & Rijst

Glutenvrij & Bio Luchtige Crackers Rijst & Kastanje

Glutenvrij Meergranenbrood

Glutenvrij Toastbrood

Glutenvrij Crackers

Glutenvrij Melkchocolade

Glutenvrij Melkchocolade met Hazelnoot

Glutenvrij Mini Cakes met Stukjes Chocolade

Glutenvrij Mini Cakes met Aardbeienvulling

Glutenvrij Ontbijtkoekjes

Glutenvrij Cookies met Stukjes Chocolade

Glutenvrij Mokkawafels

Glutenvrij Vanillewafels

Glutenvrij Hazelnootrepen

Glutenvrij Penne

Glutenvrij Spaghetti

Glutenvrij & Bio Ontbijtgranen met Kastanje

Glutenvrij Mini muffins choco hazelnootvulling

Glutenvrij & Bio Zandkoekjes Framboos & Lindebloesem
