Wat is coeliakie?

Glutenintolerantie of coeliakie is een auto-immuunziekte. Het lichaam beschouwt gluten als een vijand en produceert overtollige antistoffen om zichzelf te beschermen. Deze laatste veroorzaken ontstekingen in de dunne darm. De darmvlokken, die noodzakelijk zijn om voedsel (vitamines, eiwitten, koolhydraten, ijzer, calcium, ...) op te nemen en te absorberen, verdwijnen. Deze darmvlokken spelen eveneens een belangrijke rol in de bescherming van het organisme tegen ziektes. Coeliakie kan daarom de oorzaak zijn van eventuele lichamelijke tekorten en ziektes.

Glutenintolerantie duikt op eender welke leeftijd en treft 1 op de 150 tot 200 vrouwen/mannen. De ziekte wordt over het algemeen ontdekt in de peuterfase (tussen 6 maanden en 2 jaar), tussen 20 en 40 jaar, en na 60 jaar.

De precieze oorzaken van glutenintolerantie zijn niet gekend, maar wel is geweten dat omgevings- en genetische factoren een rol spelen. Als een van de ouders eraan lijdt, loopt het kind 40% kans om de ziekte te ontwikkelen.

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou

Wij maken gebruik van cookies om u de beste ervaring te garanderen op onze website. Klik hier voor meer informatie.

Akkoord
weigeren